Pripremni sastanak FRONTEX-a u Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2015/studeni/FRONTEXpriprema/naslov.jpg

U sklopu priprema za obuku, u Policijskoj akademiji se od 3. do 5. studenog održava pripremni sastanak na kojem sudjeluju predstavnici FRONTEX-a, treneri u navedenom projektu: Jochen Gruben (Njemačka), Aleksander Raketski (Estonija), Andrej Nanio (Poljska), Mika Kouri (Finska), Ronald Zijastra (Nizozemska), Razvan IIicu (Rumunjska), Mirjana Abramović (Hrvatska), predstavnici Policijske akademije i predstavnica Uprave za granicu Ravnateljstva policije te nacionalna koordinatorica za Obuku u okviru FRONTEX-a Željka Bagarić.

Foto: MUP 

Na prijedlog Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU – FRONTEX, u Policijskoj akademiji u Zagrebu od 29. studenog do 4. prosinca 2015. godine provest će se pilot obuka u sklopu projekta Obuke policijskih službenika granične policije - Training for EBGT and Schengen borders code-Land Border Surveillance Officer, te izrade Priručnika za obuku. Hrvatska je, između ostalog, odabrana kao država s najvećom vanjskom granicom Europske Unije.

U sklopu priprema za obuku, u Policijskoj akademiji se od  3. do 5. studenog održava pripremni sastanak na kojem sudjeluju predstavnici FRONTEX-a, treneri u navedenom  projektu: Jochen Gruben (Njemačka), Aleksander Raketski (Estonija), Andrej Nanio (Poljska), Mika Kouri (Finska), Ronald Zijastra (Nizozemska), Razvan IIicu (Rumunjska), Mirjana Abramović (Hrvatska), predstavnici Policijske akademije i predstavnica Uprave za granicu Ravnateljstva policije te nacionalna koordinatorica za Obuku u okviru FRONTEX-a Željka Bagarić.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH uključeno je u provedbu spomenutog projekta od travnja 2014. godine kroz aktivnosti u okviru Radne skupine koju čine predstavnici država članica iz Njemačke, Estonije, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Nizozemske, Finske, Slovenije i Hrvatske.

Cilj obuke je razumijevanje različitosti u multikulturalnom treningu, odnosno obuci i radnom okruženju. Posebna pažnja posvećena je promicanju interkulturalnih sadržaja i vrijednosti, te podizanju svijesti polaznika obuke o važnosti usvajanja interkulturalnih kompetencija neophodnih za interakciju između trenera i polaznika obuke, kao i za rad na terenu/stvarnom radnom okruženju. Ovaj projekt predstavlja još jedan korak k modernizaciji i unaprjeđenju obrazovanja i obuke te podizanja profesionalizma policijskih službenika granične policije. Krajnji rezultat projekta je izrada Priručnika najbolje prakse - Handbook of best practice, i edukacija policijskih službenika u državama članicama Europske unije. U pripremi i provođenju Obuke sudjeluju predstavnici Policijske akademije i ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije.

Policijska akademija aplicirala je i za Partnersku akademiju FRONTEX-a budući da je kao nova članica Europske unije apostrofirana kao potencijalni partner u  kontekstu proširenja međunarodne suradnje. Od početka 2016. godine gradi se i novi koncept za partnerske akademije, koji predmnijeva uspostavu i razvoj mreže Partnerskih akademija (PA Network), koja će omogućiti  i konkretnu suradnju između partnerskih akademija, a ne samo u odnosu na FRONTEX, što je do sada bio slučaj. Ta će se suradnja proširiti i na programe mobilnosti studenata i nastavnika, razmjene informacija, razmjene resursa putem nove platforme informacijskih tehnologija (IT) i drugog.



Pisane vijesti